29/1/09

Η αλλαγή και ο δικομματισμός στις ΗΠΑ

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών καταδεικνύουν με τον πλεόν εμφατικό τρόπο οι διαχωριστικές κομματικές-ιδεολογικές γραμμές (partisanship) συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Προέδρου Obama, ο οποίος τόσο προεκλογικά όσο και (κυρίως) μετεκλογικά έκανε σημαντικά ανοίγματα προς τους Ρεπουμπλικάνους, και εν μέσω μιας οικονομικής κρισης άνευ προηγουμένου οι τελευταίοι επιδεικνύουν προσκόληση στις παραδοσιακές ιδεοληψίες τους επί θεμάτων όπως η μεγάλη κυβέρνηση (big government), οι ομοσπονδιακές δαπάνες και οι περικοπές φόρων.

Είναι αφελές να υποστηρίξει κανείς ότι οι Δημοκρατικοί αντιπρόσωποι προσχώρησαν άνευ όρων στις αρχές του κοινωνικού κράτους, όπως τουλάχιστον αυτό χρηματοδοτήθηκε και διαρθρώθηκε στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά τον πόλεμο.Άλλωστε ακόμα και μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα υπάρχουν διαφωνούντες με το πανάκριβο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η κρίση της διεθνούς οικονομίας ωστόσο δεν επηρρεάζει, δυστυχώς, μόνο την Wall Street και τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του πλανήτη. Ο κίνδυνος της υποβάθμισης των πιο ευαίσθητων πτυχών της κοινωνικής ζωής (στέγαση, περίθαλψη, εκπαίδευση) είναι δεδομένος. Και την δεδομένη χρονική στιγμή οι Δημοκρατικοί δημιουργούν, με υπέρογκο είναι αλήθεια κόστος, τις προυποθέσεις για την αντιμετώπιση της ανασφάλειας που μαστίζει εκατομμύρια Αμερικανους και την διατήρηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για αυτούς που πλήττονται πιο πολύ.


3 σχόλια:

  1. Ε, καλά δεν είναι απαραίτητο ότι κάνει "άνοιγμα" & "μεγάλη κυβέρνηση" με "προοδευτική προοπτική"... το ίδιο έκανε & ο Καραμανλής το 2004 κρατόντας ανθρώπους κλειδιά της προηγούμενης κυβέρνησης... για λίγο...

    Besides, αν εχεις πολλούς παρατρεχάμενους που υποστηρίζουν αντικρουόμενες απόψεις είσαι πιό ευέλικτος.

    Το ζήτημα είναι αν θα πέσουν οι βόμβες (& που) και όχι ποιοί θα το αποφασίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μέχρι τώρα κυβερνητική του συμπεριφορά δεν δείχνει το αντίθετο πάντως.Δεν νομίζω το stimulus pack που έχει ετοιμάσει να φείδεται δαπανών και αυτό εννοώ στο post ως big government.Εύκολο βέβαια να κάνεις πολιτική με τα λεφτά αυτών που πληρώνουν τους φόρους και επωμίζονται όλο αυτό το βάρος.
    Τουλάχιστον αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε υποστήριξη αυτών που έχουν ανάγκη αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική.
    Σύγκριση ή ΄έστω απλή αναφορά ελλήνων πολιτικών σε αυτό που ζητητάμε είναι τουλάχιστον κωμική..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωμική είναι η αναλογία μεγεθών.

    Ωστόσο το "πρότυπο" είναι ξεκάθαρα εφαρμόσημο (από ΗΠΑ προς Ελλάδα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή