18/1/09

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ψευτοδίλημμα της καταδίκης της βίας

Είναι τετριμμένο για τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων (με την αίρεση ότι αυτά που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι κόμματα) να υιοθετούν μία αμφιλεγόμενη στάση αποστασιοποιημένης ψυχραιμίας, που πλησιάζει την αδιαφορία όταν δημοσκοπικά δεδομένα δημοσιεύονται σε εφημερίδες και ειδήσεις.Δεν είναι καθόλου τυχαίο μάλιστα ότι τέτοια αντιμετώπιση επιφυλάσσεται ,από πολιτικούς για δημοσκοπήσεις που δεν ευνοούν κόμμα-μαντρί τους.

Κάποιος κύριος Τραγάκης (!) γνωστός περισσότερο για τα ποδοσφαιρικά του σχόλια και λιγότερο για το πολιτικό του ανάστημα έφτασε στο σημείο να πει ότι το διαφαινόμενο προβάδισμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι στα όρια του στατιστικού λάθους..)

Για τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (αναφέρω ενδεικτικά αυτή που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής) φαίνονται να είναι σχετικώς αρνητικές, στο βαθμό που,αν αυτό έχει κάποιο νόημα, τα ποσοστά του δείχνουν να μειώνονται. Πολλοί αποδίδουν την υποτιθέμενη πτώση στην στάση που τήρησε, η μάλλον δεν τήρησε ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, κατά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου.

Αποτυχημένοι πολιτικοί διαχειριστές και συντηρητικοί αναλυτές ψέδουν την ηγετική ομάδα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ σχετικα με το γεγονός ότι δεν καταδίκασε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο. Δυστυχώς, απηχώντας τέτοιου είδους κριτικές η Ανανεωτική Πτέρυγα επιδιώκει και προωθεί μια περισσότερο σθεναρή θέση της Αριστεράς κατά των επεισοδίων.

Εάν η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πολιτικά ότι αυτά που συνέβησαν στο κέντρο της πρωτέυουσας και σε άλλες πόλεις της χώρας ήταν μία κοινωνική εξέγερση που στοχοποίησε την εκτεταμένη διαφθορά, τον πολιτικό στασιμοπληθωρισμό Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και την κρατική καταστολή, δεν θα πρέπει να οπισθοχωρήσει ατάκτως, κατόπιν μάλιστα εορτής, επιδιώκοντας να ενταχθεί εκ νέου στο παραδοσιακό πολιτικό φάσμα. Ένα πολιτικό φάσμα που έχει εξαντλήσει την κοινωνική του δυναμική και έχει πάψει, εδώ και καιρό, να εκφρράζει ανησυχίες και προβληματισμούς.

Η κυβέρνηση μετέφερε το δίλημμα της δήθεν υπέυθυνης στάσης στα υπόλοιπα κόμματα ζητώντας τους προσχηματικά να καταδικάσουν τα γεγονότα..Λες και θα υπήρχε κάποιος πολιτικός που θα επικροτούσε π.χ την λεηλασία ιστορικών κτηρίων(!!). Η πολιτική ανικανότητα στο μεγαλείο της. Ενα προοδευτικό αριστερό κόμμα, όπως θέλει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατόν να πέφτει σε τέτοιου είδου παγίδες. Το πραγματικό δίλημμα θα πρέπει είναι τι κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση όχι γιατί δεν καταδικάζει η αντιπολίτευση.

Σε τελική ανάλυση το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η μη καταδίκη των επεισοδίων που προκάλεσαν λίγοι πλιατσικολόγοι,προβοκάτορες και άλλοι γνωστοί (το άγνωστοι είναι πλέον γραφικό). Είναι η αδυναμία του να αρθρώσει συγκροτημένο πολιτικό λόγο-διακριτές προτάσεις- στην βάση των αρχών του και της συγκρουσιακής δυναμικής με το υπάρχον συστημα πολιτικής ισχύος.

Η ανυσηχία της Ανανεωτικής Πτέρυγας (sic) δεν θα έπρεπε να εξαντλείται στο αν το δίδυμο Τρίπρα-Αλαβάνου καταδίκασε επαρκώς του κουκουλουφόρους αλλά να επεκτείνεται και στο γιατί η Αριστερά ακόμα δεν μπορεί να πείσει έναν λαό σε λήθαργο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου