8/12/08

Μία μαύρη Κυριακή

Ριζοσπαστισμός δεν σημαίνει να κατακρίνεις τα πάντα γύρω και να διακρίνεις σε κάθετι που σε περιβάλει παρακμή και αρνητισμό.Ριζοσπαστισμός δεν είναι η ζωώδης,ενστικτώδης επιθυμία να επιτεθείς,να καταστρέψεις και εν τέλει να επιβάλλεις την "βούληση του βιαιότερου" στους υπόλοιπους.Ο ριζοσπαστισμός, στο δικό μου μυαλό, είναι η ικανότητα (που μπορεί να αποκτήσει ο καθένας από εμάς υπό τις κατάλληλες συνθήκες) να διακρίνεις τι είναι αυτό που δεν επιτρέπει στον άνθρωπο και την κοινωνία να προοδεύσει και εν συνεχεία, να επιχειρήσεις να το αλλάξεις χωρίς ωστόσο να καταστρέψεις το σύνολο του οποίου όλοι είμαστε μέρη (είτε αυτό είναι η κοινωνία είτε αυτό είναι υπό μια ευρύτερη έννοια).
Επιθετικές-αντικοινωνικές ενέργειες όπως αυτές που είδαμε το σαββατοκύριακο στο κέντρο της Αθήνας όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν στην κατάρρευση του καταπιεστικού συστήματος αλλά θα το ισχυροποιήσουν.Δεν είναι κονφορμισμός της μπουρζουαζίας να θεωρεί κανείς ότι με αυτές τις ενέργειες το κράτος ισχυροποιείται και οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από αυτό.Είναι μια κοινωνιολογική πραγματικότητας.Ο Τ. Hobbes μίλησε πριν από περίπου 300 χρόνια για τη πάλη "όλων εναντίων όλων" και προέκρινε στην θεωρία του το κράτος-Λεβιάθαν ως εγγυητή της ασφάλειας και της ευημερίας του κοινωνικού συνόλου.Σε ποιον θα στραφούν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και των αυτοκινητων που πυρπολήθηκαν? Προς τα που θα κοιτάξουν εκείνοι που φοβούνται για τις περιουσίες τους?
Ο αστυνομικός που το βράδυ του Σαββάτου πυροβόλησε έναν έφηβο διατάραξε την έυθραστη ισορροπία του κοινωνικού θερμοκηπίου που λέγεται Αθήνα.Το καμμένο κέντρο της πόλης που όλοι κατηγορούμε είναι η απόδειξη αυτής της διατάραξης.Μέσα στον ασφυκτικό αστικό ίστο μεσοαστοί, νεόπλουτοι,νεόπτωχοι, μετανάστες και αναρχικοί συμβιώνουν και μοιράζονται την Αθήνα, συναποτελούν ένα σύστημα με τους δικούς του κανόνες που παραβιάστηκαν προχθές.Ένας νέος εμφύλιος είναι προ των πυλών όμως το κράτος θα είναι, παραδόξως ο μόνος νικητής...

5 σχόλια:

  1. Φωνές, σειρήνες, αναστάτωση
    "Κάντε στην άκρη κυρία μου"
    "Ζει? Ζει?"
    "Όχι, έμεινε στον τόπο"
    ............................................
    Φωνή εκφωνητή
    "Για να μη μείνει η μπαταρία σας στον τόπο, νέες ηλεκτρονικές μπαταρίες Black N Decker"
    ...........................................
    Διαφήμιση στο ραδιόφωνο λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία.
    Για τις εαυσθησίες του ημίωρου ο λόγος.....
    Για την πανταχού παρούσα βλακεία και πολιτική (με την ευρεία έννοια) εκμετάλλευση.
    Το παιδί δεν το σκότωσε μια σφαίρα ενός αμετανόητου ειδικού φρουρού. Κάθε μέρα δολοφονείται έκτοτε με την ανοχή όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ηλιθιότητα,η κακεντρέχεια και (το χειρότερο) o κανιβαλισμός
    συνειδήσεων,συναισθημάτων και άψυχων κορμιών θα υπάρχουν πάντα ως φαινόμενα.Αυτός ο κανιβαλισμός πραγματοποιειται από πολλές πλευρές με διαφορετικούς σκοπούς.
    Το ζητούμενο για εκείνους που είναι δεκτικοί σε νέες προσεγγίσεις και δεν είναι στρατιωτικά ταγμένοι σε δόγματα,είναι τα πάντα να γίνονται αντιληπτά στην σωστή τους διάσταση ώστε να αντλούμε διδάγματα.Όλοι θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο, μια πιο δίκαιη κοινωνία ένα λιγότερο ασφυκτικό μέλλον.Το θέμα είναι πως το πετυχαίνουμε.Ο τρόπος θα κάνει την διαφορά τελικά.
    Όσο για την ανοχή και τα περί εξέγερσης,τίποτα δεν θυμίζει ότι πριν λίγα 24ωρα περάσαμε τις πιο ταραγμένες νύχτες τις σύγχρονης ιστορίας.Η μήπως κάνω λάθως?Που είναι η εξέγερση,που είναι η αφύπνιση?Στρουθοκάμηλοι bourgeois στο μικρόκοσμο του IKEA και του MALL.Περίμενες κάτι διαφορετικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνώ στα περί διδαγμάτων, από την άλλη όμως, πρέπει να γεράσουμε αεί διδασκόμενοι και πάντα υποταγμένοι? Εξάλλου, οι "τρόποι" και γενικώς η έννοια του τρόπου εκπορεύονται από μια αστική κουλτούρα. Στην ωμότητα κρύβεται η αλήθεια, στην απογύμνωση τόσο των προσχημάτων, όσο ίσως και των βιτρινών. Και το ΙΚΕΑ μπορεί να είναι εξαιρετικά διδακτινο...ο κόσμος στον οποίο θέλεις να κατοικήσεις θα είναι DIY. Θέλει κόπο να καταστρέψεις την παλιά καρέκλα σου, θέλει τρόπο κυρίως στο να φτιάξεις την καινούρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι είναι πολύ έτοιμοι για ένα Do It Yourself κόσμο.Διακρίνω ένα άγουρο κύμα οργής που δεν διακρίνεται από την απαραίτητητη εκείνη σαφήνεια τις αποτελεσματικότητας.Οι ανατροπές συνοδεύονται από καθορισμένους και δεδηλωμένους στόχους.Τελευταίο παράδειγμα:Ταϊλάνδη.
    Δεν είναι κονφορμισμός να θέλεις να ξέρεις τι θα ακολουθήσει τον προκάτ κόσμο που μας αφήνουν.Εγώ ίσως να συμφωνήσω όμως η μαζικότητα προυποθέτει συμπόρευση και αυτή, με την σειρά της απαιτεί ταύτιση..Αν όχι στην ειδική σκοπιμότητα τουλάχιστον στο γενικό πλαίσιο.Φοβάμαι ότι ούτε αυτό υπάρχει.
    Αλέξης,σχολείο,πτυχία,700 ευρώ,Βατοπαίδι.Ευκαιριακό brainstorm-αχταρμάς,εκτόνωση εφηβικής αντιδραστικότητας ή ένα αυθεντικά εξεγερτικά τεκτενόμενα με δυναμική?To ΠΑΣΟΚ διευρύνει την διαφορά του...Έχεις κάτι να πεις για αυτό..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...ma i orgi EINAI i safineia tis apotelesmatikotitas! kai o dedilomenos stoxos einai aplos: tha ta spasoyme ola gia na min mporeite na xtizete me ta ylika tis sathris ideologias.
    Oso gia to meta..einai san na pernas se ena allo sympan, se allo xwroxrono...oi astronaytes den einai pote sigoyroi gia to ti tha synantisoyn ekei poy toys stelnoyn - den kanei ayto omos to taksidi pio endiaferon?
    ...oso gia ton axtarma...dynamiki exei sigoyra. eykairiako den to vlepo, eidika oso tipota den allazei. ypotheto oti tha einai periodiko fainomeno, mia palirroia poy twra foyskonei. sysswreytika, ypotheto, pigainei ayto....
    ....oso gia ta pososta toy pasok...mallon tha eidan na foraei kanena skoyfo o aleksis kai ekanan asximoys syneirmoys oi newly converted synaspites kai gyrisan ston podilati giwrgo - poy einai k oikologikos.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή